Tallink Silja muuttaa avustajan maksuttomaksi

Heinäkuussa 2017, siis yli 1½ vuotta sitten matkustin TallinkSiljalla Turusta Maarianhaminaan. Kävin terminaalista ostamassa lipun, koska silloin saa avustajan kätevimmin maksuttomaksi. Ainakin muilla laivayhtiöille. Mutta ei TallinkSiljalla. Ei heillä ole velvollisuutta EU asetuksen vammaisten matkustajien kirjauksista huolimatta antaa avustajan matkaa veloituksetta.

Valitin asiasta Traficomiin, joka on valvontaviranomainen. 20 kuukauden käsittelyn jälkeen sain lopullisen vastauksen.

Olemme käyneet maksutonta saattajaa koskevasta asiasta keskustelua Tallink Siljan edustajien kanssa ja tapasimme heitä asiasta tänään. Tallink Silja on nyt ilmoittanut, että se muuttaa käytäntöään maksuttomasta saattajasta. Jatkossa matkustaja saa tarvittaessa maksuttoman saattajan Tallink Siljan laivamatkoilla ja matkustajan omaa arviota saattajan tarpeesta ei kyseenalaisteta. Tallink Silja on selvittänyt myös EU:n vammaiskortin käyttöönottoa saattajantarpeen arvioinnissa. Vammaiskortti ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri ja maksuttoman saattajan tarvetta ei erikseen tarvitse todistaa; lähtökohtana on matkustajan oma kertomus ja arvio avun tarpeesta. Tallink Silja viimeistelee parhaillaan tähän heille uuteen käytäntöön liittyvää ohjeistusta ja he ovat luvanneet, että kaiken tulisi olla kunnossa 1.4.2019 alkaen. Tallink Silja huomioi asian myös henkilöstön koulutuksessa. Lisäksi asiasta tiedotetaan matkustajia Tallink Siljan nettisivuilla ja saattajaa tarvitsevat henkilöt ohjataan ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun, joka käsittelee asiakkaan pyynnön.

Traficomin sähköposti 25.3.

Tänään 1.4.2019 en löydä mitään mainintaa TallinkSiljan sivuilta. Sitä ihmettelen, että Traficomilla ei ole tarkoitusta mitenkään tiedottaa tästä mielestäni edistysaskeleesta.

Mutta tärkeintä on, että nyt kaikki isot varustamot toimivat samoilla periaatteella, että kun pakosta tarvitsee avustajan, niin kansipaikka avustajalle on maksuton.

EU asetuksen sanamuoto koskien avustajan maksuttomuutta on 8. artiklan 4. kohta:

Liikenteenharjoittajat, matkatoimistot ja matkanjärjestäjät voivat 1 kohdan mukaisten ehtojen täyttyessä ja asian ollessa ehdottoman välttämätöntä edellyttää, että vammaisten tai liikuntarajoitteisten henkilöiden seurassa matkustaa toinen henkilö, joka kykenee antamaan vammaisen tai liikuntarajoitteisen henkilön tarvitsemaa apua. Matkustajaliikennepalvelujen osalta tällainen seurassa matkustava henkilö on kuljetettava maksutta.


EU asetus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php