Konehengittäjä ja assistentti

Kirjan kansi. Ylhäällä teksti Jukka Sariola, Konehengittäjä ja assistentti. Alaosassa ylävartalokuva ruskeapuseroisesta Jukka Sariolasta katse vasempaan. Hengityskoneen letku on kurkkuun johdettu. Jukan takana piirroshahmo miehestä.

Hankinta ja kommentointi

Kirja on romaanin muotoon puettu kuvaus elämästäni yhdeksän kuukauden ajalta. Toinen päähenkilö on fiktiivinen toimittaja Sakarias Nousiainen, tuttavallisemmin Saku. Hän haluaa artikkelisarjaa varten tutustua vaikeavammaisen ihmisen elämään. Onko se vain pintaraapaisua tavallisen elämästä?

Pyydän Sakua kouluttautumaan avustajakseni, johon hän suostuu. Koska hänellä on vähän toimittajan töitä, niin hän jää tekemään työntekijöitteni sijaisuuksia. Sen myötä Saku pääsee avustajakseni kokoukseen, kirkkoon ja vaikka risteilylle. Kirjan tapahtumat ovat sijoitettu todellisiin tilanteisiin elokuun 2019 ja kesäkuun 2020 välille. Kirjan lopussa on pieni kuvaliite kirjassa kerrotuista tapahtumista.

Arjen kuvausta ja keskusteluja

Sakun kanssa toimiessa tulee lukijalle kuvaa, millaista ympärivuorokautisesti hengityslaitetta käyttävän arki on. Mitä on elämä, kun sen joustavan sujumisen edellytyksenä on toimiva suhde moneen henkilökohtaiseen avustajaan. Tuossa arjessa syntyy myös monta ajatustenvaihtoa. Onko työntekijäni hoitaja vai avustaja? Olenko ikipotilas? Jos putoan mereen, kun kalastan liian lähellä laiturin reunaa, kenen on vastuu? Tai miksi koen vammaisuuden näkökulmasta eutanasian hyvin ongelmallisena.

Tämä on myös puheenvuoro henkilökohtaisen avun valtavasta merkityksestä vaikeavammaisen ihmisen elämässä. Miten suuri mahdollistaja se on itsenäisen ja omannäköisen elämän toteuttamisessa, vaikka avun tarve olisi suuri.

Kirjan tilaus

Kirjan painettua ja e-kirja versiota voi tilata BoD verkkokaupasta tai kirjakaupoista. Jos haluaa nimikirjoituksella, niin alla olevalla lomakkeella voi kysellä. Kirjan ovh on 18,50 €, jonka lisäksi tulee postituskulut (1 kpl 5,40 €).

tai

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    css.php